Oplichting domeinnamen

Telefoontje ter controle domeinnaam

Oplichting met domeinnamen

Avrotros Opgelicht maakte er in oktober 2015 al melding van, oplichting bij de registratie van domeinnamen.

Je bent net voor jezelf begonnen en hebt de domeinnaam voor je bedrijf geregistreerd. Waarschijnlijk alleen die met een .nl extensie omdat je alleen voor Nederlandse klanten werkt. In de toekomst kan je altijd nog een extra extensie zoals .com of .eu registreren, mocht je internationaal gaan werken.

Dromen over de toekomst mag toch?

Dan, tijdens je werk, word je gebeld door een bedrijf dat zich bezig houdt met de controle op dubbele domeinnamen. Laat ik je direct geruststellen; zo’n instantie bestaat er niet!

Er zou een bedrijf zijn dat heeft aangegeven een website te beginnen met dezelfde domeinnaam als de naam voor jouw bedrijf, maar dan met een andere extensie zoals bijvoorbeeld .com  of .eu. Dit is een slinkse manier om jou een dure registratie aan te smeren!

De persoon die belt vertelt je dat jij het eerste registratierecht hebt op de naam, en biedt je aan dat hij of zij de domeinnaam direct voor je kan vastleggen. Als je aangeeft de betreffende extensie(s) direct te willen vastleggen voor tien, of toch liever eerst voor vijf jaar, dan regelen zij dit direct nog voor je.

De kosten? Soms wel 10 keer € 39,00, vooraf te betalen, wel exclusief de BTW.

Door hier akkoord voor te geven betaal je al snel vier keer te veel voor een registratie. Door de schijn van urgentie te wekken en het creëren van een naar gevoel door  zo’n telefoontje zal je snel de nijging hebben akkoord te geven voor zo’n dure registratie.

Het verhaal van de bedrijven die je zo bellen is goed voor de verkoop, maar toch echt pure misleiding.

Ben je gebeld, heb je akkoord gegeven voor het registreren van een extra domeinnaam of heb je hier vragen over – neem dan gerust contact op.


Bron: SIDN / Uitzending opgelicht over domeinnamen